Over bronwater

Over ons bronwater

Bronwater is drinkwater dat wordt gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. Doorgaans wordt het niet behandeld; dat wil zeggen dat het puur gebotteld wordt. Sinds september 2003 mag bronwater wel met behulp van ozon worden gezuiverd. Bronwater moet in Nederland voldoen aan de drinkwaternorm. Mister Aqua voldoet aan deze eis.

Bronwater kan zowel plat (zonder koolzuur) als bruisend (koolzuurhoudend) zijn. Bronwater wordt ook gebruikt als basis voor frisdranken.

Wat is het verschil tussen mineraalwater, bronwater en kraanwater?

Mineraal- en bronwater vallen onder een andere regelgeving dan leiding- of kraanwater. Zo mag leidingwater bijvoorbeeld gedesinfecteerd worden met behulp van chloor. De eisen voor leidingwater zijn internationaal vastgesteld. Kraanwater in Spanje voldoet bijvoorbeeld aan dezelfde eisen als in Nederland. Omwille van de smaak worden in Nederland vaak andere (duurdere) zuiveringsmethode gehanteerd.

Ook mineraal- en bronwater voldoen aan internationale regelgeving. Het verschil is dat mineraalwater aan de bron moet worden gebotteld en bronwater vervoerd mag worden naar de bottelarij. Transport, bijvoorbeeld per tankwagen mag sinds twee jaar in Europa enkel nog binnen de landsgrenzen. Omdat bron en bottelarij vrijwel nergens meer gescheiden zijn, is er in de praktijk geen verschil meer tussen mineraal- en bronwater. Om bronwater als bronwater te mogen verkopen moet de bron worden erkend door het ministerie van VWS.

Wat is goed water?

Om de belangrijkste functies van water te vervullen, het afvoeren van afvalstoffen en het op peil houden van het vochtgehalte in het lichaam, is het belangrijk dat drinkwater zo zuiver mogelijk is. Het is een misvatting dat essentiële mineralen en metalen via water genuttigd moeten worden. Deze krijgen we in voldoende mate binnen door goede voeding (groente, fruit en zuivel). Drink derhalve bij voorkeur laag of zwak mineraalhoudend water. Het bronwater van Mister Aqua is hiervan een prima voorbeeld.

Lees ook dit artikel “Nederlands Drinkwater Is Onvoldoende

Comments (0)

Laat een reactie achter